Ovaj blog je napravljen da bi opisao Drugu gimnaziju,njene prednosti i nedostatke, te mogucnosti

Hvala na posjeti
tel.032/405-431
e-mail. drugagimn.zenica@hotmail.com

OPĆI PODACI O ŠKOLI

Druga gimnazija u Zenici započela je s radom kao Učiteljska škola 1994. godine Odlukom o osnivanju škole za učitelje i odgajatelje broj : 010 -6-252 /04. od 27. 9. Odluku je potpisao predsjedavajući Vijeća Općine Muhamed Bajramović.

Potreba za učiteljskim kadrom iznudila je ovakvo rješenje. Učiteljsku školu završile su tri generacije učenika, a posljednja je izišla školske 1999./2000. godine. Odlukom Skupštine Zeničko-dobojskog kantona od 12. 03. 1997. godine, Škola je transformirana u Pedagošku gimnaziju s namjerom da se školuju učenici koji će svoje naklonosti i sposobnosti dalje razvijati na pedagoškim fakultetima.

Kasnije, pokazat će se, da su svršeni učenici Pedagoške gimnazije uspješno polagali prijemne ispite i na drugim fakultetima i završavali ih.

Dakle, od školske 1997./98. do školske 1999./2000. godine nastavni sadržaji su se realizirali na osnovu dva nastavna plana i programa: učiteljske škole i pedagoške gimnazije.

Od školske 2004./05. godine ,učenici se upisuju u prvi razred Pedagoške gimnazije s obavezom da se nastavni sadržaji realiziraju kroz Okvirni nastavni plan i program reformirane gimnazije. U školskoj 2007./2008. godini završio se prvi četverogodišnji ciklus podučavanja učenika po NPP za opće srednje škole.

U školskoj 2007./2008. godini, po prvi put, realiziran je koncept polaganja završnog ispita-mature po Pravilniku o sadržaju, načinu i postupku polaganja mature u gimnaziji.

Očevidno, u svojoj kratkoj historiji, Škola je imala potrebu mijenjati se i na taj način odgovoriti zahtjevima vremena i društvenih potreba. Promjene su praćene i određenim poteškoćama prije svega organizacione prirode, jer se u relativno kratkom vremenu Škola trebala mijenjati i formalno i suštinski, ali je značajno da je Škola, za cijelo vrijeme svoga postojanja, bez obzira na poteškoće objektivne i subjektivne naravi bila opredjeljena da udovolji zadacima i principima koje je pred nju postavljalo vrijeme kao pred odgojno-obrazovnu ustanovu.

Obzirom da je u školskoj 2006./07. godini iškolovana posljednja generacija učenika po NPP pedagoške gimnazije, Školski odbor i menadžment Škole uputili su Inicijativu (15 .6. 2007. ) Ministarstvu obrazovanja za promjenom statusa i naziva Škole

Školski odbor je 6. 7. 2007. godine donio Odluku o promjeni naziva Pedagoške gimnazije u Zenici u naziv Druga gimnazija u Zenici, a ministrica Ministarstva obrazovanja je , slijedom Odluke Vlade Zeničko- dobojskog kantona broj o2-05-13072/08. od 9.4.2008. godine donijela Rješenje broj 10-38-11418-05/08 od 30.4. 2008. kojim se JU Pedagoška gimnazija preimenuje u JU Druga gimnazija u Zenici.

Škola se nalazi u zgradi Ekonomske škole, na adresi:Mejdandžik 2 i upisana je u Sudski registar kod Kantonalnog suda u Zenici sa JIB 4218061290001.

Druga gimnazija od samog početka, dakle, prije petnaest godina nema svoju zgradu. No, bez obzira na taj veliki problem i skućenost ne spriječava njene učenike da nizaju dobre rezultate i da škola bude okićena zavidnim uspjehom.

Takodje, kao svaka druga gimnazija nudi mogućnost preusmjerenja u trećem razdredu, radi lakšeg skolovanja, a takodje i ucenja grupa predmeta prema kojima je ucenik naklonjen.

Tako ucenik ima mogucnost izabrati da pohadja: jezicki, drustveni, prirodni ili pedagoski smijer. Takodje pri odabiru profesori pomazu ucenici pruzajuci im savjete.

Prva dama Druge gimnazije, koju s razlogom pominjem u poslijednjim redovima, jer kazu da one koje spomenemo poslijednje su najvrijedniji i najvise ih pamtimo, gospodja Nidzara Halilovic-Custovic je nacinila procvat u ovoj skoli. Ne samo da vrsi funkciju direktorice, nego i funkciju „najveceg prijatelja skole i ucenika“.

Takodje neki profesori su prijatelji skole vec petnaest godina, svojim znanjem nagradjuju ucenike ove skole, ali i svojim savjetima o zivotu, te ih gledaju kako odrastaju, mijenjaju se i postaju „veliki ljudi“.

Jedna obrazovno-odgojna ustanova poput ove pruza mnogo znanja ucenicima, a profesori odradjuju najveci dio posla, kao i razrednici kojima nije cilj da samo daju znanje nego i pomognu ucenicima da odrastu u dobre i postene ljude, intelektualce za koje ce s ponosom jednog dana kazati da su bili njihovi ucenici.

Sunday 4 October 2009